یکی از راه های میانبری که برای دریافت پذیرش تحصیلی و اپلای دانشگاههای ترکیه و دانشگاههای اروپایی و آمریکایی وجود دارد تحصیل در دوره دبیرستان ترکیه است. دبیرستانهای مختلفی در ترکیه با اهداف مختلف و متعدد با آموزش منطبق با استانداردهای بینالمللی وجود دارند. تحصیل در دوره دبیرستان در ترکیه موجب می شود تا دانش آموزان به یک یا چند زبان دیگر مسلط شده و برای تحصیل، کار و یا زندگی در ترکیه یا تحصیل در خارج آماه باشند. قصد داریم در این مقاله به بررسی شرایط، مدارک، هزینهها و… تحصیل دوره دبیرستان در ترکیه بپرازیم. سعی ما این است که به شما کمک کنیم تا در زمان کم و با کمترین هزینه همچنین طبق شرایط اختصاصی خود، بتوانید از بهترین مقاصد مهاجرتی دنیا جهت مهاجرت تحصیلی پذیرش بگیرید و به تحصیل، کار و زندگی در خارج مشغول شوید.
مدارس ترکیه در تمامی مقاطع زیر نظر نظام آموزشی ترکیه فعالیت می کنند. عموماً این دوره ۱۲ سال زمان می برد. 3 مرحله از جمله آموزش اجباری دبستان، متوسطه اول و متوسطه دوم در این سیستم آموزش سیستم آموزشی وجود دارد. دانش آموز باید در هر کدام از این مقاطع چهار سال تحصیل نماید. انواع مختلفی از دبیرستان ها در ترکیه اعم از دبیرستانهای عمومی یا دولتی، حرفهای، آناتولی، دبیرستان هنرهای زیبا، دبیرستانهای خصوصی و… وجود دارند. مقاطع آموزش عالی ترکیه نیز تحت نظارت سازمان نظام آموزش عالی ترکیه Yok فعالیت می کند. تحصیل کارشناسی ۴ سال زمان، تحصیل کارشناسی ارشد در ترکیه ۲ سال و تحصیل دکترا در ترکیه بر اساس رشته انتخابی از ۳ تا ۶ سال زمان لازم دارد. رشتههای تحصیلی پرتقاضایی که در ترکیه به دلیل آزمونهای ورودی راحت و اعتبار بالای مدارک برای دانشجویان بینالمللی وجود دارند عبارتند از:
- پزشکی
- دندانپزشکی
- فیزیوتراپی
- پرستاری
هدف دبیرستانهای ترکیه
افزایش آگاهی دانشآموزان برای ارتقا سطح توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور هدف از آموزش متوسطه در ترکیه است. همچنین هدف آماده کردن دانش آموزان برای ورود به مراکز آموزش عالی و سرانجام وارد شدن به بازار کار ترکیه و یا کار در خارج و زندگی موفق می باشد.
انواع دبیرستانهای ترکیه بر اساس هزینه
دبیرستانهای ترکیه در دو نوع دبیرستانهای دولتی و خصوصی فعالیت می کنند. تحصیل در دبیرستان های دولتی تقریبا رایگان است اما دبیرستانهای خصوصی و بینالمللی برای تحصیل شهریه دریافت می کنند. اگر قصد دارید در ترکیه اقامت اشته باشید، بهترین انتخاب مدارس خصوصی و دولتی هستند. اما در صورتی که قصد دارید به خارج از ترکیه مهاجرت کنید، مدارس بین المللی انتخاب مناسبی هستند. در صورتی که می خواهید به ایران بازگردید، بهترین انتخاب ادامه تحصیل در مدارس ایرانی واقع در ترکیه خواهد بود.
هزینه تحصیل دوره دبیرستان در ترکیه
متقاضیان ادامه تحصیل در ترکیه بر اساس نوع مدرسه انتخابی بایستی شهریه ای را به صورت سالانه پرداخت نمایند. شهریه تحصیل در مدارس ترکیه عبارتند از:
- حدودا الی ۵ هزار لیر هزینه تحصیل در دبیرستانهای دولتی ترکیه است.
- حدودا ۵۰ هزار لیر هزینه تحصیل در دبیرستانهای خصوصی ترکیه است.
- شروع از۷ الی ۸ هزار دلار هزینه برای تحصیل در دبیرستانهای بینالمللی ترکیه می باشد.
- به صورت حداقلی ۳۰ هزار دلار هزینه تحصیل در دبیرستان های شبانه روزی خصوصی ترکیه است.
انواع دبیرستانهای ترکیه بر اساس نوع آموزش
تمامی مدارس ترکیه اعم از مدارس دولتی یا خصوصی و یا بینالمللی، همگی تحت نظر آموزش و پرورش این کشور فعالیت می کنند. انواع دبیرستانهای این کشور بر اساس نوع آموزش عبارتند از:
دبیرستانهای علوم
دبیرستان های علوم جزو بهترین انواع دبیرستان ها در ترکیه هستند که هر سال دانشآموختگان بسیاری از آن در دانشگاههای ترکیه پذیرش می گیرند. تحصیل در دبیرستانهای علوم به مدت چهار سال طول می کشد. انگلیسی زبان خارجی تدریس شده در این مدارس است. این دبیرستانها برای پرورش دانشآموزانی که قصد تحصیل در رشتههای علوم، ریاضی و اقتصاد در ترکیه را دارند مناسب است.
دبیرستانهای علوم اجتماعی
نرخ پذیرش دبیرستانهای علوم اجتماعی در دانشگاه ها بالا است. دانشآموزانی در این مدارس پذیرفته می شوند که در دروس علوم ادبی و اجتماعی علاقه و هوش بالایی داشته باشند. همچنین نمرات کسب شده در دروس علوم اجتماعی توسط آن ها بالا باشد. یک سال آموزش مقدماتی و ۴ سال آموزش دروس دبیرستان و در مجموع 5 سال مدت زمان تحصیل در این دبیرستان می باشد. آمار پذیرفته شدگان آزمونهای استخدامی از بین فارغالتحصیلان دبیرستانهای علوم اجتماعی بسیار بالا است. آن ها اغلب در مشاغل مورد نیاز ترکیه به کار و فعالیت می پردازند.
پیشنهاد مطالعه: تحصیل در ترکیه بدون آزمون
دبیرستانهای آناتولی
دبیرستانهای آناتولی از رایج ترین مدارس ترکیه محسوب می شوند. تحصیل یک سال زبان انگلیسی و ۳ سال آموزش دوره متوسطه روال کار این دبیرستان ها است. دانش آموزان با تحصیل در این دبیرستانها آمادگی لازم را برای تحصیل در برنامههای آموزش عالی با توجه به علاقه، استعداد و توانایی و دستاوردهای خود به دست می آورند همچنین با رشد در زبانهای خارجی می توانند پیشرفتهای علمی و فناوری جهان را پیگیری کنند. زمان بیشتری در دبیرستانهای آناتولی نسبت به دبیرستانهای دولتی ترکیه به آموزش زبانهای خارجی اختصاص داده می شود. بنابراین شرکت در آزمونهای جامع دانشگاهی برای دانشجویان راحتتر می شود و آن ها می توانند به بهترین دانشگاههای جهان و ترکیه وارد شوند.
دبیرستان حرفهای آناتولی
هدف این مدارس از برنامه های آموزشی ایجاد حرفه در زمینههای صنعتی و فنی همچنین آموزش حداقل یک زبان خارجی برای آماده کردن دانش آموزان برای زندگی و تحصیلات عالی می باشد. فارغالتحصیلان دبیرستانهای حرفهای آناتولی به آسانی وارد مدارس عالی حرفهای و یا کالجهای ترکیه می شوند و به ادامه تحصیل در رشتههای تخصصی خود در بهترین دانشگاههای ترکیه می پردازند. دانش آموزان فارغ التحصیل از این دانشگاه گواهی امکان اشتغال دریافت میکنند و میتوانند به عنوان تکنسین مشغول به کار شوند. ۴ سال مدت زمان تحصیل در دبیرستانهای فنی حرفهای آناتولی می باشد.
دبیرستان های حرفهای تجاری آناتولی
دوره آموزشی چهار ساله دبیرستانهای حرفهای تجاری آناتولی نیاز بخشهای دولتی و خصوصی را در زمینههای بازاریابی و خرده فروشی، حسابداری و مالی، مدیریت اداری و منشی، فناوری اطلاعات و آموزش پرسنل مسلط به زبانهای خارجی برطرف میکند. در این دوره دانشآموزان برای ورود به دانشگاه و ادامه تحصیلات عالی آماده می شوند.
دبیرستان های حرفهای بهداشت
وظیفه دبیرستان های حرفهای بهداشت، آموزش کارمندان برای سازمانها و موسسات بهداشتی عمومی و خصوصی است. ارائه برنامههایی در سطح متوسطه برای آموزش علوم پایه در حوزه علوم بهداشت از جمله اهداف این دبیرستانها می باشد. دانشآموزان در این مدارس به آموزش یک زبان خارجی (عمدتا زبان انگلیسی) می پردازند. فارغ التحصیلان دبیرستانهای حرفهای بهداشت در ترکیه به مشاغلی همچون کمک پرستار، دستیار ماما، تکنسین بهداشت و درمان و… دست پیدا می کنند.
پیشنهاد مطالعه: تحصیل پزشکی در ترکیه
دبیرستانهای حرفهای مدیریت هتل و گردشگری آناتولی
نیروی کار بخش گردشگری در این مدارس تربیت می شوند. فارغ التحصیلان این دبیرستانها قادر به صحبت به زبان خارجی مورد نیاز بخشهای مختلف گردشگری هستند. دوره تحصیل این دبیرستانها ۴ سال می باشد. آموزش به این دانش آموزان به صورت عملی در هتلها و سایر مراکز گردشگری انجام می شود. فارغ التحصیلان دبیرستانهای حرفهای مدیریت هتل و گردشگری آناتولی برای ورود به برنامههای آموزش عالی حرفهای در رشتههای خود نیازی به آزمون ندارند. فرصت های شغلی گسترده ای برای فارغ التحصیلان این مدارس به عنوان متخصصان مسلط به کامپیوتر و زبانهای خارجی ایجاد خواهد شد.
دبیرستان های هنرهای زیبای آناتولی
هدف دبیرستان های هنرهای زیبای آناتولی این است که مهارتهای خلاقانه و استعداد دانش آموزان را توسعه دهد و آن ها را در راستای پرورش تواناییهایشان هدایت کند. دبیرستان های هنرهای زیبای آناتولی دارای بخشهای مختلفی از جمله هنرهای تجسمی (نقاشی، مجسمه سازی)، هنرهای آوایی (موسیقی در ترکیه) و درام (صحنه و تصویر) است. آزمون استعدادیابی یرای پذیرش دانش آموزان در این مدارس برگزار می شود.
دبیرستانهای امامیه و مبلغین آناتولی
هدف این دبیرستان ها پرورش افراد برای فعالیت در زمینههای تبلیغی، بلاغت و تدریس قرآن کریم است. نتایج آزمون دانشگاه تعیین می کند که فارغ التحصیلان این دبیرستانها به تحصیلات خود در رشتههایی مثل الهیات، فرهنگ دینی و علوم اخلاق و یا در سایر رشتهها ادامه داده و مشغول تحصیل شوند. در صورتی که افراد رشتههای مرتبط با دوره دبیرستان خود را انتخاب نمایند امتیاز بیشتری برای پذیرش خواهند داشت.
دبیرستانهای ترکیه با برنامههای متعدد
این نوع بیرستان های ترکیه در خارج از استانهای اصلی قرار دارند. بیش از یک برنامه از جمله علوم اجتماعی، علوم حرفهای، تعلیم مبلغین و…در این دبیرستان ها ارائه می شود.
دبیرستان افسری عسکری
این مدارس مختص دانش آموزانی است که در آزمون بخش علمی و ادبی مدرسه پذیرفته می شوند و تمایل به عضویت در نیروهای مسلح و خدمت به کشور دارند.
پیشنهاد مطالعه: تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی
دبیرستان های ورزشی
پذیرش دانش آموزان در این مدارس با قبولی در آزمون استعدادیابی ممکن می شود. این دبیرستان ها سالن ورزشی سرپوشیده، زمین فوتبال و سایر زمینهای ورزشی را دارا هستند و به اجرای برنامههای تربیت بدنی می پردازند. فعالیت این دبیرستان ها معمولا به صورت شبانه روزی، روزانه و خصوصی است. تعداد دانش آموزان در کلاس های دبیرستان های ورزشی نباید بیشتر از ۲۴ نفر باشد.
مدارک مورد نیاز برای تحصیل در دبیرستانهای ترکیه
برای تحصیل در دوره دبیرستان باید مدارکی توسط شهروندان خارجی در ترکیه شود. آخرین کارنامه تحصیلی شخص برای ثبتنام و تحصیل در دوره دبیرستان در ترکیه مورد نیاز است که حتما باید دارای مهر تحصیلی منطقه آموزش و پرورش محلی باشد. توجه داشته باشید لازم است مدارک ترجمه و معادلسازی شوند. سایر مدارک لازم برای ثبتنام و تحصیل دوره دبیرستان در ترکیه عبارتاند از:
- آخرین سوابق تحصیلی
- کارت اقامت
- گواهی درخواست والدین
- پاسپورت و ترجمه آن به ترکی
- آدرس محل سکونت
- عکس
مدرک زبان لازم برای تحصیل در دبیرستانهای ترکیه
متقاضی برای ادامه تحصیل در مدارس مختلف ترکیه اعم از خصوصی بینالمللی و دولتی به کارت اقامت ترکیه نیاز دارد و برای ارائه مدرک زبان ترکی، انگلیسی و… قوانین خاصی مدنظر نیست.
بهترین دبیرستانهای ترکیه
یافتن دبیرستانهای با کیفیت در ترکیه اهمیت زیادی دارد ما در این بخش تعدادی از دبیرستانهای باکیفیت ترکیه را به شما معرفی می کنیم:
دبیرستان گالاتاسرای
این دبیرستان از دبیرستانهای قدیمی ترکیه است که ارائه دروس در آن به زبان فرانسوی است.
دبیرستان Kadıköy
این دبیرستان دارای جوایز بینالمللی بسیاری می باشد.
دبیرستان پسران کاباتاش
دبیرستانی با کیفیت بالا در ترکیه که ارائه دروس در آن به سه زبان انگلیسی، آلمانی و فرانسوی انجام می شود.
دبیرستان علوم آنکارا
دانشمندان بسیاری به کمک این دبیرستان پرورش یافته اند.هدف این دبیرستان توسعه علوم در ترکیه است.
سوالات متداول تحصیل دوره دبیرستان در ترکیه
با کسب اقامت ترکیه می توان به تحصیل در این مدارس پرداخت.
انواع دبیرستان ترکیه عبارتند از: دولتی، خصوصی و بینالمللی
بله. بدون اخذ اقامت امکان ادامه تحصیل در دوره دبیرستان با ثبت نام در مدارس شبانه روزی خصوصی ترکیه وجود دارد. قیمومیت دانشآموزان برعهده مدارس شبانه روزی است.