کار در آلمان و مهاجرت کاری به آلمان
سوالات متداول کار در آلمان
در این مورد باید بگوییم که بدون داشتن مدرک زبان شانس مهاجرت کاری به کشور آلمان تقریباً نزدیک به صفر می شود. شاید در برخی از روش ها و شرایط خاص اجازه ورود به کشور آلمان بدون دانش زبان وجود داشته باشد اما در حالت کلی مدرک زبان آلمانی در سطح B1 یا B2 جهت کار و فعالیت در این کشور لازم میباشد.
سابقه کار مفید، تمکن مالی، مدرک زبان آلمانی و سن مناسب جزو شرایط مهم در مهاجرت کاری به آلمان می باشند.
بله افراد میتوانند با مدرک های فنی و حرفه ای از طریق دوره های کارآموزی آوسبیلدونگ به آلمان مهاجرت کنند و در این کشور مشغول کار و تحصیل شوند.
آلمان کشور زیبا و کم نظیری است که در اروپا واقع شده است. این کشور از جمله کشورهای قدرتمند عضو اتحادیه اروپا می باشد که رتبه چهارم اقتصاد دنیا را دارد. نرخ بیکاری پایین در آلمان و اقتصاد رو به رشد این کشور موجب شده است تا تبدیل به مرکزی ایده آل برای کار شود. از ویژگی های مهم آلمان که منجر به جذب نیروی کار خارجی در این کشور شده است، میتوان به آموزش رایگان، ثبات اقتصادی و امنیت شغلی اشاره کرد. به طور سالانه نرخ بیکاری در آلمان کاهش پیدا می کند؛ به طوری که در سال ۲۰۲۳ این رقم به ۳ درصد رسید. متقاضی مهاجرت به آلمان بسیار زیاد است و جوانان بسیار زیادی هستند که به قصد یافتن شغلی پردرآمد و مناسب اقدام به مهاجرت کاری می نمایند. برای مهاجرت کاری به آلمان در مرحله اول بایستی ویزای کاری این کشور دریافت شود.
در ادامه مهاجرت کاری به آلمان را از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار می دهیم.
مشاغل مورد نیاز آلمان
افرادی که قصد دارند برای کار به آلمان مهاجرت نمایند، بایستی قبل از اقدام به مهاجرت، شغل مورد نظر خود را به لحاظ بازار کار و تقاضا در آلمان مورد بررسی قرار دهند. بازار کار برخی مشاغل در آلمان رونق خوبی دارد و با توجه به کمبود نیرو از مهاجرانی که تخصص کافی دارند، استقبال می شود.
حوزه های مختلف مشاغل مورد نیاز آلمان عبارتند از:
- حوزه بهداشت: پزشک، دندانپزشک، رادیولوژیست، پرستار و …
- مهندسی: مهندسی مکانیک، برق،عمران و …
- فناوری اطلاعات و فناوری: کارشناس امنیت سایبری، توسعهدهندگان نرم افزار و تحلیل گران داده
- مشاغل ماهر: لوله کشی، ساخت و ساز و نجاری
- آموزش: استادان، معلمان و محققان دانشگاهی
- متخصص انرژی های تجدیدپذیر: مهندسان و مدیران پروژه، تکنسین های انرژی خورشیدی و بادی
لازم به ذکر است در صورتی که تخصص شما در حوزه های ذکر شده نباشد، باز هم امکان یافتن کار در آلمان وجود دارد. ما فقط بخش های مهم مورد نیاز در آلمان را ذکر کردیم.
انواع ویزای کار آلمان
دو نوع ویزای کاری آلمان وجود دارد: کوتاه مدت (Short-stay) و بلند مدت (Long-stay)
اعتبار ویزای کوتاه مدت چند روز تا چند ماه است و برای سفر هایی مناسب است که کاری و کوتاه مدت هستند اما اعتبار ویزای بلند مدت با توجه به نوع ویزا از چند ماه تا چند سال می باشد. ویزای کاری مهم آلمان عبارتند از:
- ویزای کار آلمان Employement Visa افرادی که بخواهند در کشور آلمان مشغول به کار شوند، باید ویزا و مجوز کار داشته باشند. برای دریافت ویزا و مجوز کار لازم است افراد یک پیشنهاد شغلی از یک کارفرمای آلمانی دریافت نمایند. دریافت پیشنهاد شغلی یا جاب آفر برای نیروهای فنی و متخصص می تواند منجر به ویزای کار و مهاجرت به آلمان شود. از شرایط مهم دریافت این ویزا داشتن مدرک تحصیلی یا مدرک مهارتی معتبر، سابقه کار مفید و مرتبط، تمکن مالی و مدرک زبان آلمانی می باشد.
- ویزای جستجوی کار آلمان Jobseeker Visa
در صورتی که فرد ایرانی نتواند از ایران کاری برای خود در آلمان پیدا کند، می تواند با اخذ ویزای جستجوی کار به مدت شش ماه در آلمان زندگی کرده و در جستجوی کار باشد. لازم به ذکر است که شرایطی برای این کار وجود دارد. از جمله شرایط مهم گرفتن این ویزا داشتن حداقل ۵ سال سابقه کار مفید، داشتن مدرک تحصیلی معتبر، تمکن مالی جهت زندگی در آلمان به مدت شش ماه و مدرک زبان آلمانی می باشد. - ویزای آوسبیلدونگ آلمان Ausbildung Visa
به دوره های کارآموزی که متقاضیان با شرکت در آن به طور مهارت محور به تحصیل و کار در یک موسسه می پردازند آوسبیلدونگ گفته می شود. در طول این مدت متقاضی حقوق دریافت می کند و پس از اتمام دوره نیز وارد بازار کار آلمان شده و مشغول به کار میشود این دوره ها مناسب جوانان و نوجوانان است که تمایل دارند مهارتهای عملی را زودتر آموخته و در آلمان مشغول به کار شوند. جهت اخذ این نوع ویزا مدرک تحصیلی لازم حداقل دیپلم می باشد همچنین تمکن مالی و مدرک زبان آلمانی نیز مورد نیاز است. برای دریافت این نوع ویزا متقاضی باید حداقل ۱۷ سال داشته باشد. - ویزای خود اشتغالی و فریلنسری Self-employed and Freelancer
در واقع خود اشتغالی به نوعی سرمایهگذاری محسوب می شود که به وسیله آن متقاضی یک طرح تجاری و مبلغی سرمایه را وارد کشور آلمان می کند و به راه اندازی یک بیزینس در این کشور می پردازد. از جمله شرایط مهم دریافت این نوع ویزا می توان به سرمایه مورد نیاز، سابقه کاری مرتبط و مفید و بیزینس پلن قوی اشاره کرد.
یکی از انواع ویزای کار آلمان فریلنسری می باشد که متقاضی می تواند با استفاده از آن به شکل فریلنسر در کشور آلمان مشغول به کار شود. مهارت های خوب و سطح بالایی برای دریافت این ویزا مورد نیاز است به طوری که ثابت شود متقاضی می تواند خدمات خوبی در حوزه مد نظر ارائه کند و در نهایت یک مجوز بگیرد. - بلوکارت آلمان Blue Card
بلوکارت در واقع مجوزی برای اقامت محسوب میشود که متقاضی با استفاده از آن به کار و زندگی در آلمان مشغول می شود. جهت دریافت بلوکارت لازم است متقاضی مدرک تحصیلی دانشگاهی داشته باشد همچنین بتواند از کارفرما های آلمانی یک جاب افر مورد تایید دریافت نماید. در قرارداد باید حداقل ۵۶۸۰۰ یورو برای متقاضی حقوق و دستمزد در سال و حداقل ۴۴۳۰۴ یورو برای مشاغلی که کمبود نیروی کار دارند به طور سالانه درج شده باشد.
متقاضی با داشتن این کارت می تواند سه ماه پس از از اتمام تاریخ قرارداد کاری در آلمان حضور داشته باشد. همچنین با این کارت امکان دریافت اقامت دائم آلمان پس از ۳۳ ماه و در برخی شرایط پس از ۲۱ ماه وجود دارد. - Au Pair and Internship
این نوع ویزا مناسب جوانان نیست که علاقه مند به فرهنگ آلمانی هستند و زیر ۲۷ سال سن دارند و تمایل دارند در یک خانواده آلمانی مشغول به کار شوند در این صورت افراد به یک خانواده آلمانی در کارهای خانه کمک کرده و غذا، دستمزد و اقامت رایگان از آن خانواده دریافت می کنند. این ویزا قابل تمدید نیست و مدت زمان آن حداقل شش ماه و حداکثر یک سال می باشد. با استفاده از این ویزا افراد می توانند به آموختن زبان آلمانی در یک محیط واقعی به شکل کاربردی بپردازند و با این روش سایر ویزا ها را دریافت کرده و در آلمان اقامت داشته باشند.
دانشجویان و دانش آموزان می توانند با استفاده از دوره های کارآموزی یا انترنی که دوره های کار کاربردی محسوب می شوند، علاوه بر کسب درآمد، سابقه کار نیز کسب نمایند. همچنین برای دریافت ویزای کاری آلمان نیز می توان از آن استفاده کرد. - برنامه انتقال درون شرکتی ICT
یکی از روش هایی که با آن می توان مهاجرت کاری به آلمان داشت، برنامه انتقال درون شرکتی می باشد که متقاضی با استفاده از آن قادر به کار کردن در شعبه سازمان یا شرکت خود در آلمان یا سایر کشور های اروپایی می باشد. این نکته را در نظر داشته باشید که موقعیت شغلی متقاضی در این روش باید در رده مدیران یا نیروی متخصص باشد و توسط این شرکت به اروپا اعزام شود. در صورتی که شرایط مد نظر وجود داشته باشد کارتی تحت عنوان ICT Card به او اعطا می شود که با استفاده از آن متقاضی می تواند در کشور آلمان و بقیه کشورهای عضو اتحادیه اروپا کار و اقامت داشته باشد.
شرایط مهاجرت کاری به آلمان
شرایط مهاجرت به آلمان به نوع ویزا و شرایط متقاضی بستگی دارد. درباره شرایط سنی برای دریافت ویزای کار آلمان باید بگوییم که برای اکثر ویزا ها و روش ها شرایط سنی خاصی مد نظر نیست. فقط درباره ویزای کار Au Pair سن متقاضی باید پایین تر از ۲۷ سال و در ویزای آوسبیلدونگ سن متقاضی باید بالاتر از ۱۸ سال باشد اما در حالت کلی افرادی که سنی ما بین ۱۸ تا ۴۵ سال را دارند، برای اخذ ویزا شانس بیشتری خواهند داشت.
برای مهاجرت به آلمان و کار در این کشور متقاضی نیاز به دانش زبان آلمانی خواهد داشت. شاید در برخی از روشهای محدود و در بعضی از شرایط نیاز به مدرک زبان نباشد اما به طور کلی این مدرک مورد نیاز است. برای دریافت ویزای کاری آلمان، سطح زبان توسط کارفرما تعیین می شود اما به طور معمول مدرک زبان آلمانی در سطح B1 یا B2 مناسب می باشد.
یکی از شروط مهم برای اخذ ویزا و اقامت کاری در آلمان گرفتن یک جاب آفر معتبر می باشد. ناگفته نماند که جاب آفرها به مشاغلی تعلق میگیرند که پرتقاضا باشند و در آن حوزه کمبود نیرو وجود داشته باشد. در اکثر روش ها داشتن جاب آفر الزامی است.
هزینه کار در آلمان
هزینه های دریافت اقامت کاری آلمان در دو دسته مورد بررسی قرار می گیرد:
- هزینه های مرتبط با تمکن مالی
- هزینه های دولتی برای بررسی پرونده صدور ویزا و مجوز اقامت
سرمایه ای که متقاضی با استفاده از آن به دولت آلمان ثابت می کند که می تواند در طول دوره اقامت از عهده مخارج زندگی خود و خانواده اش بر بیاید، تمکن مالی نام دارد. در اکثر روش های مهاجرت کاری به آلمان متقاضی باید دارای تمکن مالی باشد. میزان مبلغ تمکن مالی به نوع ویزا، تعداد افراد خانواده و مسائل اینچنینی بستگی دارد.
قوانین و فرهنگ کار در آلمان
متقاضیان مهاجرت کاری به آلمان باید قبل از اقدام به مهاجرت کاری به این کشور با شرایط، قوانین و فرهنگ کار در این کشور آشنایی کامل داشته باشند. منظم و قانون مند بودن جزو خصوصیات آلمانی ها است. روز دوشنبه تا شنبه روزهای کاری آلمان محسوب شده که تعداد ساعات کاری در روز به ۷ الی ۸ ساعت می رسد. برای افراد به طور سالانه ۲۴ روز مرخصی صادر می شود و مسائلی از جمله بیماری، زایمان، نگهداری فرزند و … نیز برای خود مرخصی های جداگانه با حقوق خواهند داشت. ۴۵٪ مبلغ دستمزد بسته به میزان درآمد به مالیات تعلق می گیرد؛ همچنین متقاضی باید نصف حق بیمه خودش را پرداخت نماید.
مدارک لازم اخذ ویزای کاری آلمان
مدارک لازم به نوع ویزا، شرایط متقاضی و روش مهاجرتی بستگی دارد اما مدارک مهم جهت اخذ ویزا و اقامت کاری آلمان به شرح زیر است:
- بیمه سلامت
- دو قطعه عکس
- گواهی سوء پیشینه
- مدارک شخصی
- پاسپورت مدت دار و معتبر
- مدرک پرداخت هزینه های دولتی صدور ویزا
- نامه شخصی که نشان دهنده دقیق هدف از مهاجرت و مدت اقامت در آلمان باشد.
- رزومه و CV که مدارک تحصیلی و سابقه کار فرد را نشان میدهد.
- جاب آفر یا قرارداد کار
چگونگی پیدا کردن کار در آلمان
علاوه بر استفاده از ویزای Jobseeker برای پیدا کردن کار در آلمان، می توان از وب سایت های کاریابی آلمانی، وب سایت های دولتی آلمان مثل موسسات کاریابی آلمان در ایران، بانک مشاغل و روش های دیگر استفاده کرد. شاید این بر خلاف تصورات و انتظارات افراد باشد اما کاریابی در کشور آلمان چندان هم سخت نیست.
دریافت اقامت دائم آلمان با کار در این کشور
شرایط مهم برای اخذ اقامت دائم آلمان عبارتند از:
- برخورداری از درآمد کافی جهت تامین هزینه های زندگی بدون استفاده از بودجه عمومی
- دارا بودن محل اقامت یا منزل جهت زندگی
- پرداخت بیمه سلامت، مالیات و حق بیمه به صندوق بازنشستگی
- دارا بودن مهارت زبان به صورت حداقلی در سطح B1
- موفقیت در آزمون زندگی ( تست آگاهی در زمینه فرهنگ و نظم حقوقی اجتماعی آلمان)
کلام آخر
توصیه ما به افرادی که رویای کار در اروپا را دارند و نگران سختی شرایط مهاجرت هستند، مهاجرت به آلمان می باشد. با توجه به کمبود نیروی متخصص در این کشور می توان گفت که تقریباً ویزای کاری آلمان نه چندان سخت اخذ می شود فقط کافیست مهارت و تخصص لازم و شرایط مورد نظر وجود داشته باشد. در این مطلب به هفت نوع ویزای کار آلمان پرداختیم که هر کدام شرایط متفاوتی دارند اما شرایط مهم مهاجرت کاری به آلمان سابقه کار مفید، گرفتن جاب آفر، سن مناسب، مدرک زبان آلمانی و تمکن مالی می باشد که برای همه روش ها یکسان هستند.